Afgestudeerd en geen baan? Ontdek het onderwijs!
Ben je afgestudeerd, maar heb je nog geen baan? Kriebelt het bij jou om een nieuwe uitdaging aan te gaan en heb je de ambitie om bij te dragen aan de groei van anderen? In deze blog willen wij je meer vertellen over de mogelijkheden voor een baan in het onderwijs. Het onderwijs vraagt om mensen met een hart voor de ontwikkeling van anderen. Roler neemt je hier graag in mee!
Afgestudeerd en nog geen baan? Ontdek de mogelijkheden in het onderwijs
Als je aan het onderwijs denkt, denk je misschien direct aan onderwijzend personeel, in de rol als leerkracht of docent. Maar werken in het onderwijs is breder. Je kan ook aan de slag als onderwijsondersteunend personeel. Dus ben je afgestudeerd en heb je nog geen baan, denk dan zeker aan het onderwijs.
Onderwijzend personeel
In een baan als onderwijzend personeel sta je voor de klas en geef je les. Je kan aan de slag in het primair en voortgezet onderwijs. Er bestaan drie onderwijsbevoegdheden:
• Een bevoegdheid voor het basisonderwijs
• Een tweedegraads bevoegdheid voor het voortgezet onderwijs.
• Een eerstegraads bevoegdheid voor het voortgezet onderwijs.
Je kunt een onderwijsbevoegdheid halen door een lerarenopleiding af te ronden aan een hogeschool of universiteit. Met de onderwijsbevoegdheid voor het basisonderwijs kun je lesgeven in het primair onderwijs. Met een tweedegraads onderwijsbevoegdheid kun je lesgeven aan het vmbo, havo en vwo-onderbouw en in het praktijkonderwijs. Met een eerstegraads onderwijsbevoegdheid mag je daarnaast ook lesgeven aan de bovenbouw havo en vwo.
Onderwijsondersteunend personeel
Naast leerkracht kan je als in het onderwijs ook aan de slag als onderwijsondersteunend personeel (OPP), de kracht achter de leerkrachten. Functies als OPP variëren van een managementfunctie tot onderwijsassistent in de klas.
Afgestudeerd en geen baan; Welke wegen leiden er naar het vak leerkracht?
Je bent afgestudeerd en hebt nog geen baan, maar vindt na het lezen van bovenstaande informatie het onderwijs wellicht interessant? Laat je niet afschrikken als je op dit moment nog geen lesbevoegdheid hebt, er leiden meerdere wegen naar Rome. De vraag naar leerkrachten in het basis- en voortgezet onderwijs groeit en de overheid speelt hierop in. Er zijn meerdere mogelijkheden om je didactische en pedagogische vaardigheden verder te ontwikkelen. Begin met een voltijd- of deeltijdopleiding of laat je omscholen als zijinstromer, gooi het roer om!
Voltijd- of deeltijdopleiding
Nadat je bent afgestudeerd, maar nog geen baan hebt, kun je natuurlijk starten met een voltijdopleiding om je onderwijsbevoegdheid te halen (bijvoorbeeld de pabo). Echter is er ook de mogelijkheid tot het combineren van je onderwijsstudie met bijvoorbeeld je huidige baan via een deeltijdopleiding.
Zij-instroom
Je bent afgestudeerd, hebt nog geen baan, maar ook niet de wens om nog jaren door te studeren? Overweeg dan het zij-instroom traject voor jouw nieuwe carrière in het onderwijs.
Het zij-instroom traject duurt gemiddeld twee jaar. Dit traject bestaat uit een combinatie van studie en werk. Je staat vanaf de eerste dag betaald voor de klas en richt je daarnaast op je studie aan een hogeschool of universiteit om je bevoegdheid te halen. Afhankelijk van je vooropleiding of werkervaring volg je vakken die jou de kennis brengen die je nodig hebt om uiteindelijk als volwaardig leerkracht aan de slag te gaan. Een uitdagend traject waarin je veel nieuwe kennis zal opdoen, een verrijking voor je carrière.