Eerstegraads lesbevoegdheid: wat houdt het in en hoe haal je het?
Wil je een stap verder zetten in je onderwijsloopbaan en voor de bovenbouw van de havo en het vwo lesgeven? Dan heb je een eerstegraads lesbevoegdheid nodig. In dit blog leggen we uit wat een eerstegraads docent precies doet, hoe je deze bevoegdheid haalt en welke mogelijkheden die biedt in je carrière.
Wat is een eerstegraads lesbevoegdheid?
Een eerstegraads lesbevoegdheid geeft je de kwalificatie om les te geven in de bovenbouw van havo en vwo (leerjaar 4, 5 en 6), maar ook in het mbo en het volwassenenonderwijs.
Een eerstegraads docent heeft meer verantwoordelijkheden en kan zich specialiseren in vakinhoudelijke en didactische expertise. Daarnaast hebben eerstegraads docenten meer doorgroeimogelijkheden binnen het onderwijs zoals het vervullen van coördinerende of leidinggevende functies.
Hoe word je eerstegraads docent?
Om een eerstegraads bevoegdheid te halen, moet je een universitaire lerarenopleiding (ULO) volgen. Deze opleiding kan worden gestart nadat je een relevante hbo- of wo-bachelor hebt afgerond. Er zijn verschillende routes om je eerstegraads lesbevoegdheid te behalen, afhankelijk van je huidige opleidingsniveau en werkervaring:
Opleiding | Niveau | Duur | Toelatingseisen |
Educatieve hbo-master | Hbo | 3 jaar | Tweedegraads lesbevoegdheid |
2-jarige educatieve wo-master | Wo | 2 jaar | Afgeronde wo-bachelor die verwant is aan een schoolvak |
1-jarige educatieve wo-master | Wo | 1 jaar | Wo-masterdiploma en 120 behaalde studiepunten (ECTS) aan vakken die verwant zijn aan het schoolvak, behaald in je wo-bachelor of wo-master |
Wat kun je met een eerstegraads lesbevoegdheid?
Met een eerstegraads bevoegdheid kun je lesgeven in de bovenbouw van het voortgezet onderwijs, maar ook in het mbo en volwassenenonderwijs. Dit biedt je een breed scala aan mogelijkheden.
Je kunt ervoor kiezen om binnen je vakgebied verder te specialiseren, onderwijsinnovaties te ontwikkelen of door te groeien naar functies zoals mentor, afdelingsleider of schoolleider.
Wat verdient een eerstegraads docent?
Het salaris van een eerstegraads docent is hoger dan dat van een tweedegraads docent. Dit komt doordat je bevoegd bent om les te geven aan oudere leerlingen en vaak meer verantwoordelijkheden hebt.
In het voortgezet onderwijs val je (meestal) met een eerstegraads bevoegdheid in schaal LB (soms LC), wat neerkomt op een salaris tussen 3301 en €5862 bruto per maand, afhankelijk van je ervaring.
Check hier direct het voorgezet onderwijs salaris of bekijk de cao voortgezet onderwijs.
Waarom kiezen voor een eerstegraads bevoegdheid?
Het behalen van je eerstegraads bevoegdheid biedt diverse voordelen:
- Vakinhoudelijke verdieping: Je krijgt de kans om je verder te verdiepen in jouw vakgebied en dit over te dragen aan leerlingen die kiezen voor het voortgezet onderwijs op het hoogste niveau.
- Meer verantwoordelijkheid: Als eerstegraads docent speel je een belangrijke rol in de voorbereiding van leerlingen op hun examens en vervolgstudie. Dit vraagt om meer didactische en pedagogische vaardigheden.
-
Doorgroeimogelijkheden: Met een eerstegraads lesbevoegdheid heb je niet alleen meer carrièremogelijkheden binnen het onderwijs, maar ook daarbuiten. Veel docenten kiezen er bijvoorbeeld voor om betrokken te raken bij schoolleiding, beleidsontwikkeling of educatieve innovatie.
Hoelang duurt het om een eerstegraads bevoegdheid te behalen?
De duur van het traject hangt af van de route die je kiest. In de tabel hierboven hebben we de duur van de vier verschillende opties erbij gezet. Kort op een rij:
- Educatieve hbo-master: 3 jaar
- 2-jarige educatieve hbo-master: 2 jaar
- 1-jarige educatieve hbo-master: 1 jaar
Een zij-instroomtraject naar het onderwijs bij Roler duurt doorgaans twee jaar.
Eerstegraads docent worden iets voor jou?
Het behalen van een eerstegraads lesbevoegdheid is een belangrijke stap als je je verder wilt ontwikkelen binnen het onderwijs en meer verantwoordelijkheid wilt dragen. Of je nu kiest voor een universitaire master, een educatieve master of een zij-instroomtraject, de mogelijkheden zijn er voor zowel afgestudeerden als professionals met werkervaring.
Klaar voor de volgende stap in je onderwijsloopbaan? Ontdek hoe jij jouw eerstegraads bevoegdheid kunt halen en maak impact op de volgende generatie leerlingen.