Goed voorbereid naar de pabo? Lees dit artikel

Wat leuk dat je overweegt naar de pabo te gaan! Wist je dat er voor de opleiding toelatingseisen zijn? Deze gelden voor bepaalde schoolbakken als je een mbo-, havo- of ad-diploma hebt. Voor sommige vakken moet je een toelatingstoets maken. We praten je in dit blog daar helemaal over bij.

Ook delen we een aantal handige tips waardoor jij goed voorbereid naar de pabo gaat. Een goed begin is immers het halve werk!

Welke toetsen moet je maken voor je aan de pabo kunt beginnen?

Dat ligt compleet aan je vooropleiding en je gekozen vakkenpakket op de middelbare school.

Wiscat: de verplichte toets

Wel is er één toets die voor iedereen die aan de pabo wil studeren verplicht is, namelijk de Wiscat. Dit is een reken- en wiskundetoets die bestaat uit 55 vragen, waarbij je bij 17 vragen moet hoofdrekenen en bij de overige 38 kladpapier mag gebruiken.

De Wiscat bestaat uit de volgende vier onderdelen:

  1. Basisvaardigheden
  2. Verhoudingen, breuken, procenten en kommagetallen
  3. Meten en meetkunde
  4. Overig (verbanden, kansberekeningen en statistiek)

Aardrijkskunde

Als je geen eindexamen havo hebt gedaan in het vak aardrijkskunde moet je deze toets ook maken. De lesstof gaat over acht kernthema’s, verdeeld over fysische geografie en sociale geografie. Ook is topografie een belangrijk onderdeel van de stof.

Geschiedenis

Als je geen eindexamen havo hebt gedaan in het vak geschiedenis moet je deze toets ook maken. De lesstof gaat over tien tijdvakken, verdeeld over drie historische perioden. Bij ieder tijdvak horen leerdoelen.

Natuur en techniek

Deze toelatingstoets maak je als je geen eindexamen havo hebt gedaan in één van de volgende vakken: natuurkunde, biologie, natuur, leven & technologie. De lesstof gaat in op verschillende vakgebonden vaardigheden: onderzoeken, ontwerpen en het hanteren van onderzoeksobjecten, instrumenten, materiaal en reken-wiskundige vaardigheden. Er worden tien kernconcepten behandeld: vijf voor biologie en vijf voor natuurkunde en techniek.

Goed voorbereid naar de pabo: extra tips

#1 Verdiep je goed in het werkveld en studie

Werken met kinderen is onwijs leuk en heel dankbaar. Toch is het belangrijk dat je goed weet wat je te wachten staat wanneer je aan de pabo gaat studeren. Zowel het verkennen van het werkveld als informatie opdoen over de studie horen bij een goede voorbereiding. Basisscholen staan er vaak voor open om je een dagje mee te laten lopen.

Zo zie je in de praktijk hoe alles reilt en zeilt. Meer informatie over de opleiding kun je op de website van de hogeschool vinden, maar door in gesprek te gaan met een student kun je nog meer informatie achterhalen.

#2 Voorbereiden op de toelatingstoetsen van de pabo

Ben je na je oriëntatie helemaal zeker dat je aan de pabo wil starten? Maak je dan klaar voor de toelatingstoetsen die jij moet maken. Voordat de opleiding start, krijg je per vak tweemaal de kans om de toets met een voldoende af te ronden. Als je de toetsen niet met een voldoende hebt afgerond, mag je tóch beginnen aan de pabo. Dit onder de voorwaarde dat je de toetsen binnen je eerste studiejaar alsnog met een voldoende afrondt. Zo niet, dan moet je helaas de opleiding verlaten.

Om goed voorbereid aan deze toelatingstoetsen te beginnen, raden we je aan om in de vakantie te starten met leren. Zoek een manier van voorbereiden die het best bij jouw leervoorkeuren past.

#3 Bestel je studieboeken op tijd

Nadat jouw inschrijving voor de opleiding compleet is, ontvang je een lijst met studieboeken die nodig zijn. Wil jij zo ontspannen mogelijk starten aan de pabo? Bereid je dan goed voor en bestel je studieboeken op tijd. Nieuwe boeken zijn makkelijk online te bestellen, je kunt je ook oriënteren op tweedehandsboeken die worden aangeboden. Ben tijdens het bestellen alert op de juiste versie van de boeken, want die kan soms verschillen.

#4 Werkt je device nog naar behoren?

Bij elke opleiding maak je tegenwoordig veel gebruik van een Chromebook of laptop. Als je goed voorbereid wil starten aan je nieuwe opleiding dan is het hebben van een goed werkend device van groot belang. Controleer of jouw device nog naar behoren werkt en geef jezelf de tijd om, wanneer nodig, een nieuw exemplaar uit te zoeken.

#5 Doe alvast meer kennis op over pedagogisch- en didactisch tact

Als leerkracht in spé wil je natuurlijk kennis en vaardigheden ontwikkelen waarmee je een fijne groepssfeer creëert. Daarnaast is het belangrijk dat je kennis over kunt dragen op het niveau en binnen de belevingswereld van kinderen. De vakantie leent zich er perfect voor om hier alvast meer kennis over op te doen. Lezen op het strand, in je tuin of op het balkon werkt ook nog eens ontspannend. Zo ga je relaxed en goed voorbereid naar de pabo. Twee vliegen in een klap.

Wij hebben een aantal boeken voor jou geselecteerd:

  • Boek 1: Ik, de leraar – Marcel van Herpen
  • Boek 2: De gouden weken 2.0 – Boaz Bijleveld
  • Boek 3: Pedagogisch en didactisch begeleiden – Marijke van Eijkeren

#6 Bedenk een korte les om jezelf voor te stellen

Sta je te popelen om te mogen starten met je stage? Waarschijnlijk heb je op dit moment nog geen idee op welke school en in welke groep je stage plaats gaat vinden. Toch kun je jezelf alvast voorbereiden op je eerste stagedag. Hoe leuk is het om je voorstel-activiteit in een creatief jasje te steken?

Maak bijvoorbeeld een voorsteltas met hierin voorwerpen die iets over jou vertellen. Kies steeds een ander kind om een voorwerp uit de tas te pakken. Vertel kort wat dit voorwerp over jou zegt. Het is belangrijk om de kinderen te betrekken bij de activiteit om zo de betrokkenheid hoog te houden.

Je kunt het voorstellen ook in een spelvorm gieten, bijvoorbeeld door het spelen van een kennismakingsbingo. Maak verschillende bingokaartjes met plaatjes die bij jou horen. Vertel tijdens het spelen kort over wat elk plaatje met jou te maken heeft. Wie het eerst zijn bingokaart vol heeft, wint natuurlijk een klein prijsje! Let er bij deze activiteit wel op dat verliezen bij sommige kinderen een negatief gevoel oproept. Je kunt daarom ook een ’troostprijsje’ voor de hele klas meenemen.

Een laatste tip om goed voorbereid naar de pabo te gaan

Geniet van de voorbereidingen en laat de verdere inhoud en ervaringen rustig op je afkomen!