Tweedegraads bevoegdheid halen na pabo: dit moet je weten

Nadat je al hebt rondgekeken op het basisonderwijs vind je het tijd voor de nieuwe stap: lesgeven op het voortgezet onderwijs. Maar daarvoor moet je wel je tweedegraads bevoegdheid halen. Hoe werkt het tweedegraads bevoegdheid halen na pabo? We vertellen het je in dit blog.

Misschien begon je aan de pabo met het idee dat lesgeven aan de kleuterklas of groep 8 helemaal jouw ding zou zijn. Elke dag dezelfde kinderen in de klas die je het hele schooljaar onder je hoede neemt. Dat zag je wel zitten. Maar inmiddels ben je erachter dat het lesgeven aan jongeren een uitdaging is die je maar al te graag aan wil gaan. Daarnaast heb je interesse in één specifiek schoolvak waar je met plezier de hele dag over wil praten. Tijd om naar het voortgezet onderwijs te gaan, maar die stap zet je niet zomaar.

Bekijk alvast voortgezet onderwijs vacatures

Over het voortgezet onderwijs

Anders dan bij het behalen van je pabo-diploma, richt je je voor een opleiding tot docent aan het voortgezet onderwijs op één specifiek vak. Denk bijvoorbeeld aan wiskunde, Nederlands of techniek. Je hebt meerdere klassen en niveaus op een dag en hebt te maken met jongeren van 12 tot 18 jaar. Met je pabo diploma kun je al lesgeven aan het praktijkonderwijs (pro), maar wanneer je les wil geven aan een vmbo, havo of vwo-klas moet je wel een tweedegraads bevoegdheid halen.

Tweedegraads bevoegdheid vs. eerstegraads bevoegdheid

Tweedegraads bevoegdheid: je mag lesgeven aan het vmbo, onderbouw havo + vwo (1e, 2e en 3e klas), het mbo, praktijkonderwijs.

Eerstegraads bevoegdheid: je mag lesgeven aan al het bovenstaande + bovenbouw havo & vwo (1e t/m 6e klas).

Tweedegraads bevoegdheid halen na pabo

Er zijn meerdere manieren om een tweedegraads bevoegdheid te halen na de pabo. We zetten ze hier op een rij.

  • Een lerarenopleiding in het gewenste vak. Dit geldt wanneer je de pabo hebt afgerond zonder dat daar een vooropleiding zoals bijvoorbeeld Commerciële Economie daar aan vooraf ging. Dan heb je je niet voldoende gespecialiseerd in één vak en moet je dus een hbo-opleiding tot docent aan het vo volgen om je tweedegraads bevoegdheid te halen. Dit duurt maximaal 4 jaar, en kan ook in deeltijd gevolgd worden.
  • Kopopleiding. Dit is een 1-jarige opleiding waar je in aanmerking voor komt wanneer je voor de pabo een andere vooropleiding hebt afgerond zoals bijvoorbeeld Toegepaste wiskunde om uiteindelijk leraar wiskunde te worden. Deze opleiding is verkort en voornamelijk gericht op de praktijk omdat de theorie al behandeld is tijdens de vooropleiding.
  • Certificaat ‘groepsleerkracht onderbouw vmbo basis- en kader’. Hiermee kun je de volgende vakken geven: Nederlands, wiskunde, rekenen én de vakken die op je certificaat staan. Bijvoorbeeld: Engels, mens & maatschappij of mens & natuur. Om dit certificaat te behalen moet je een traject volgen bij een hogeschool die dit aanbiedt (o.a. de Hogeschool Utrecht of Fontys Hogeschool Tilburg). Het traject duurt ongeveer 6 tot 12 maanden en wordt door de werkgever (de middelbare school in kwestie) betaald.

Conclusie

Heb je de pabo met succes afgerond en ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging op het voortgezet onderwijs? Dan moet je in de meeste gevallen je tweedegraads bevoegdheid halen na pabo. Behalve als je wil lesgeven aan het praktijkonderwijs, dan is je pabo diploma voldoende. Wil je lesgeven op het vmbo? Dan hoef je alleen het certificaat ‘groepsleerkracht onderbouw vmbo basis- en kader’ te behalen. Je liever verdiepen in een specifiek vak waar je nog niet veel vanaf weet? Dan is het tijd om weer de studieboeken in te duiken met een hbo-opleiding tot docent van het geliefde vak. Toch iets anders proberen? Dit zijn de mogelijkheden voor een master na de pabo.