Wat is een tussenjaar?
Je bent je aan het oriënteren wat je wil gaan doen na het afronden van een vooropleiding. Misschien wil je wel de wereld rondreizen in je uppie, vrijwilligerswerk doen op een verre bestemming of gewoon lekker geld verdienen totdat je klaar bent om (weer) te gaan studeren. Je hoopt dat je er in zo’n tussenjaar achterkomt waar je passie ligt. Maar wat is een tussenjaar precies en wat zijn de haken en ogen die eraan zitten?
Wat houdt een tussenjaar in?
Kortom: wat is een tussenjaar nu precies? Dat is een jaar tussen twee opleidingen. Zo kun je ervoor kiezen om een tussenjaar te nemen na je eindexamen op het voortgezet onderwijs vóórdat je een opleiding begint aan de universiteit. Of denk bijvoorbeeld aan een tussenjaar voordat je begint aan de pabo.
Hoe lang duurt een tussenjaar?
In de meeste gevallen duurt een tussenjaar een schooljaar lang. Dit is vaak van september tot aan mei/juni. Je hebt dan ook nog een zomervakantie ‘vrij’ om deze in te vullen voordat je begint aan je vooropleiding.
Wat is het doel van een tussenjaar?
De meeste studenten kiezen voor een tussenjaar wanneer ze na hun eerdere opleiding twijfelen wat de vervolgstap is. Is dat gaan werken, verder studeren of juist het compleet over een andere boeg gooien? Alles is mogelijk tegenwoordig, en dat maakt het maken van een keuze minder vanzelfsprekend. Zo’n jaartje ertussen uit kan dan helpen om erachter te komen wat je nu echt leuk vindt, waar je naartoe wil met je carrière, waar je gelukkig van wordt.
Maar zo’n extra jaar kan ook gebruikt worden om jezelf heel goed te leren kennen. Door bijvoorbeeld op avontuur te gaan. Uit je comfort zone te stappen en een andere kant van jezelf te ontdekken. Spannend, maar ook heel belangrijk voor het vervolg van je opleiding.
Wat zijn de nadelen van een tussenjaar?
Naast dat het je erg kan helpen, kunnen er ook een aantal nadelen zitten aan een een jaar er tussenuit. We zetten ze hier kort op een rij:
- Je raakt uit het systeem van leren, waardoor het moeilijker is om er weer ‘in te komen’;
- Het kost geld – zeker wanneer je geen bijbaantje hebt in het tussenjaar;
- Het is onzeker wat je vervolgstappen zijn;
- Je kunt erachter komen dat de studie die je in gedachten had helemaal niet bij je past – waardoor je iets anders moet gaan zoeken.
Schrikt dit je niet af? Dan is zo’n jaar absoluut geschikt voor jou. Misschien kom je erachter dat je na de havo wel basisschool leraar wil worden!
Hoeveel geld heb je nodig voor een tussenjaar?
Hoeveel geld je moet sparen is volledig afhankelijk van wat je gaat doen in de maanden dat je niet ingeschreven staat bij een studie. Ga je werken? Dan verdien je juist meer geld dan voorheen. Ga je in je eentje backpacken door Azië? Dan moet er juist flink gespaard worden van tevoren.
Wat kun je doen in een tussenjaar?
Er zijn heel veel mogelijkheden voor deze periode. Zo kun je je verder verdiepen in het onderwijs wanneer je al ervaring hebt met gerelateerde vakgebieden zoals pedagogie. Maar je kunt ook ervoor kiezen om te werken in je favoriete restaurant. De keuze is volledig aan jou. We hebben een aantal leuke ideeën voor een tussenjaar al getipt in dit blog.